Nemzetközi Rendvédelmi Magán Gyűjtemény


Sokféle kedvtelése lehet egy embernek: bélyeget gyűjt, aranyhalat gondoz, modellezik vagy gyufaszálakból felépíti az Eiffel-torony kicsinyített mását - hogy csak a szokványosak közül említsek néhányat. Ha választanom kellene magamnak egy hobbit, eszembe sem jutna, hogy rendőri szimbólumokat kezdjek gyűjteni. Dr. Szilas Lászlónak pedig épp ez jutott eszébe...

"Születésemtől fogva elítélem a bűnt és az erőszakot. Sosem azonosultam azokkal, akik férfiúi mivoltukat telefonfülkék rongálásával, idősek és terhesek petárdákkal való ijesztgetésével, nők megerőszakolásával fitogtatták" - vallja magáról.
Szerintem az ilyen és ehhez hasonló magatartás ellen fellépő rendőrök több tiszteletet és megbecsülést érdemelnek, mint amennyit kapnak. Ez késztetett arra tíz évvel ezelőtt, hogy elkezdjem gyűjteni a világ rendőri, csendőri, seriffi szimbólumait azzal, hogy a kapott relikviákból tiszteletükre Magyarország első fővárosában, a Szent István király alapította Esztergomban létrehozzak egy Nemzetközi Rendvédelmi Magánmúzeumot.
Jelenleg a világ több mint 127 országából, 1350 karjelzés, 265 jelvény, 48 egyenruha, 92 tiszti sapka és számtalan hazai és nemzetközi elismerés, kitüntetés alkotja az össztársadalmi fontosságú, közbiztonság védelmére fölhívó kollekciómat.

Talán még a köztársasági elnök sem folytat olyan kiterjedt levelezést, mint én. A postás már ezerszer megmászta az utcába vezető kaptatót, hogy kézbesítse a rengeteg levelet, csomagot. A feladók között szerepelt Bill Clinton, George W. Bush, Helmuth Kohl, Francois Mitterand, Václav Havel, Mádl Ferenc, Orbán Viktor, Pintér Sándor, Dr. Túrós András, Kovács László, Jordániából Noor királyné és még sokan mások.
Gyűjteményében találhatók ezen felül különféle rendőri jelvények, évkönyvek Hongkong, Makaó, a Salamon-szigetek, Tuvalu, Kirabiti, az Észak- Marianna-szigetek, az Észak-Ciprusi Török Köztársaság, az Andorrai Hercegség, a Vatikáni Pápai Testőrség, Nepál, Myanmar, Kambodzsa, Aruba, a Holland Antillák rendőrségeitől. Moldáviából a Moldáv Köztársaság belügyminisztere futárja által juttatta el a rendőri címerükkel készült karórát és egyéb relikviákat